RSS Logo

Nagyon jó és tökéletes egyben, és sokat lehet tanulni is, még néha játszunk is. Én szeretem az Archimedes Oktatóközpontot. – Pap Stefánia (Angol nyelvképzés)

 

A hamelni Frio CPU hűtő

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

AddThis Social Bookmark Button
Hameln városban annyira elszaporodtak a mechanikusegerek, hogy az már valóságos elemi csapásnak számított. A telhetetlen kis rágcsálók, minden számítógéphez hozzáférkőztek, s minden másfajta: optikai-, piezo-, ultrahangos-, Inteli Eye-, Track Ball-, de még az opto-mechanikus egereket is elzavarták, nagy problémát okozva ezzel a hamelni komputereknek.
A város csúcskapacitású szerver-számítógépe roppant zsugori volt, egy integrált hálózati vezérlőt sem akart megmozdítani, hogy elűzze a kártevőket. Siránkozni, azt bezzeg tudott, amikor hívatlanul beérkeztek hozzá a panaszkodó e-mailek:
- Jaj kitúrták a helyéről az én drága Track Ballomat! =(
- Elvesztem az ultrahangos egerem nélkül! Mechanikussal még csak internetre sem tudok felmenni!!!
- Csak úgy hemzsegnek nálam a mechanikai egerek, csoda hogy le nem fagy a processzorom tőlük! 
Végül a csúcskapacitású szerver-számítógép rászánta magát, hogy felfogad egy fiatal CPU hűtőt. Az a hír járta róla, hogy minden más hűtőnél csendesebb, s alig hallható zizegésével, mely speciálisan hat a mechanikus egerekre, el tudja űzni őket.
- Hallottam milyen ügyes vagy – mondta neki a csúcskapacitású szerver-számítógép. – Ha megszabadítasz ezektől a szemtelen egerektől, minden hamelni számítógépbe beszereltem a rokonaidat, erre a szavamat adom.
Az ifjú hűtő ráállt az alkura. Csendben megindult vadászatra. Más számítógéptartozék számára nem hallható zizegésével, sorra kicsalogatta a mechanikus egereket, s azok a hangjától megigézve mindenűvé követték a Frio CPU hűtőt. Ő pedig a közeli folyóba vezette őket. A mechanikus egerek mind rövidzárlatosak lettek a vízben.
Amikor az utolsó egér is kitakarodott a városból, a Frio CPU hűtő elment a megigért jutalomért. A csúcskapacitású szerver-számítógép azonban, amilyen zsugori volt, megszegte, adott szavát.
- Hallatlan! Hiszen én csúcskapacitású szerver-számítógép vagyok, és senkinek semmivel nem tartozom! – toporzékolt.
- No, ez az igazságtalanság nem maradhat annyiban! – felelte haragosan a Frio CPU hűtő.
Tüstént bekapcsolta alig hallható hűtését. Hangjára Hameln valamennyi komputerétől eljöttek az egerek. Szakadatlanul hűtve, a Frio CPU hűtő elvezette őket egy eldugott gépterembe, melynek a létezéséről csak ő tudott, majd mindannyiukat bezárta.
A Frio CPU hűtő így torolta meg a csúcskapacitású szerver-számítógép nagy-nagy fukarságát.
Hameln szomorú, komor város lett. Még az internetkábelek is sápadtan, hervatagon kókadoztak.
A billentyűzetek küldöttséget menesztettek a csúcskapacitású szerver-számítógéphez, s kérték, adja meg a tartozását a Frio CPU hűtőnek.
A csúcskapacitású szerver-számítógép kénytelen volt teljesíteni ígéretét. Az ifjú hűtő visszavezette az optikai-, piezo-, ultrahangos-, Inteli Eye-, Track Ball-, de még az opto-mechanikus egereket is. Hameln számítógépeihez visszatért az öröm.
Attól a naptól fogva a csúcskapacitású szerver-számítógép betartotta a szavát.

Balog Zita 5f osztály
Cseh Károly Ált. Iskola
Ada