RSS Logo

Elégedett vagyok az iskola színvonalával, a tisztasággal, kedvességgel. Mindennel! – Ádám Rózsa (Angol nyelvképzés)

 

Az okos Mappa és az oktondi Chip

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

AddThis Social Bookmark Button
Élt egyszer a sűrű erdő közepén egy Mappa és egy Chip. Ők szomszédok voltak. Mind a ketten szép kis kuckót építettek maguknak.
A Mappa a Monitorban élt, mikor építette házát elővigyázatos volt és még Tűzfalat is épített a bejárat mellé. A Chip már nem volt ilyen szorgalmas, ő gyorsan végzett a Házával. Sokszor ki is gúnyolta Mappát, hogy minek neki az a Tűzfal. Egyszer vendégségbe jött hozzá az Egér, és kíváncsian faggatni kezdte az is, hogy minek épített Tűzfalat.
- Ez a Tűzfal biztosítja számomra a nyugalmat, még ha alszom is. - magyarázta a Mappa.
- S ha valaki be akar törni hozzám, akkor a Tűzfal védelmet nyújt. - folytatta.
Múlt az idő. Beköszöntött a tél az erdőbe. Az utak üresek és magányosak voltak, csak Vírus ballagott rajtuk, mert nem volt hova mennie. Egyszer csak nagyon megéhezett, és a nagy hóban alamizsnát kezdett el keresgetni. Bejárta az egész erdőt, de még egy árva bogarat sem talált. Egyik pillanatban két kuckót pillantott meg. Gyorsan odaszaladt a Monitorhoz és bekopogott.
- Ki van odakinn - kérdezte Mappa.
- Esik a hó, bőrig áztam, egész éjjel itt künn fáztam. Szegény, vándor Mappa vagyok. Eressz be, mert majd meg fagyok! - vékony, síró hangon mondta a Vírus.
- Ejnye, de furcsa hangod van! - gyanakodott a Mappa, s kitekintett a Tűzfalon. Meglátta a Vírust és nem engedte be. Mikor a Vírus rájött, hogy lelepleződött, kénytelen volt odébb állni.
Korgó gyomorral átcammogott a szomszédba, a Chiphez és ott próbálkozott. Ismét elmondta mondókáját halk, szelíd hangon:
- Jaj, jaj, jaj, jaj bőrig áztam, esik a hó, jaj átfáztam. Szegény, vándor kis Chip vagyok, eressz be, mert künn megfagyok!
A Chip megsajnálta és ajtót nyitott neki. Ez kellett a Vírusnak, rögtön megtámadta az oktondi Chipet, és megfertőzte a Házat.
A mappa pedig boldogtalan élt, míg egy újabb Vírust meg nem támadta.

Pesti Nikoletta 7.c
Hunyadi János Általános Iskola