RSS Logo

Az Archimedes Oktatóközpontot csak dicsérni tudom. Ha lehetne mindenkinek ezt ajánlanám. - Kállai Márk (Angol nyelvképzés)

 

Chipke Rózsika

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

AddThis Social Bookmark Button
Hol volt, hol nem, amper az LCD monitorokon is túl, ahol az extra halk zalman hűtő fúj, a szupergyors memóriák világában, az alaplap országban élt egy gyönyörűséges duplamagos processzor hercegkisasszony, ő volt Chipke Processzorka.
Mikor megszületett, szülei, egymagos Szilícium királyné, és vén Digitális Loser király nagyon boldogok voltak, el is nevezték kis porontyukat új generációs processzornak. Boldogságuk nem tarthatott sokáig, mert amikor kis hard verük az első éves termékpróbáját ünnepelte, a gonosz Újraindító Vírus, alias Kék halál bárónő, aki egy rendkívül kártékony végtelen ciklusba torkolló boszorkány volt, megátkozta a kis Chipkét.
Szülei fejüket törve, hosszú algoritmusok végére jutva súlyos döntéseket hoztak. A kis Chipke egyenleteit, amik lényegében ő maga, a legújabb antivírus verzió legmagasabb biztonsági fokozatú zárdájába helyezik át. Legalábbis addig, amíg béta-verzió korából kiérett programmá nem alakul.
Ezzel a vírus átkáról még nem is beszéltem eleget. Ez a szörnyű átok majdnem olyan rossz, mintha egy egyenlet végén leosztanánk nullával!!!
Az átok forráskódja kb. ennyi: ha Chipke Processzorka első verziós korában valamelyik újon beszerelt hardver hegyes részébe ütközik, vagy közös áramkörbe kerül az új merevlemez-bokrokkal, az egész rendszer szörnyen lelassul. A memóriák országának minden programja használhatatlanná válik, kivéve egyet.
Ezen a megmaradt programon kell a hercegkisasszony Bátor megsemmisítőjének végigjátszania egy vadonatúj kalózjátékot. Ez a játék rendkívül bonyolult, nyálkás földönkívüliekről szól és csak lefutása után indul újra az egész rendszer-országa nagy nagy memóriákkal együtt.
A kis Chipke Rózsika csendben futott, és vidáman éldegélt a legújabb vírusirtó legzártabb bugyrában, körülötte pirosan pislákoló új merevlemezekkel. Addig-addig jártak az egyenletei körbe-körbe, míg egyszer beleütközött az egyik lemez hegyes és mágneses leolvasótűjébe. Még abban a milliszekundumban a képernyő válaszidejétől is rövidebb idő alatt az egész rendszer-ország stand by állapotba zuhant.
Hiába próbálták az egészet újraindítani, a hercegnővel együtt minden program hol lefagyott, hol borzasztó lassú maradt egyetlen borzasztó játékprogramot kivéve!
Eközben a virtuális térben közel, mégis elég távol, a start menü második oszlopában élt egy daliás, jól programozott, szépen összerakott herceg, akinek apja az öreg Alapprogram király utolsó algoritmusait futtatta. Mivel az öreg már közel volt a végleges shift-delete törléshez, a hercegnek még azelőtt kellett új hardver társat találnia, mielőtt az öreg program utolsó ciklusát le nem futtatja. Csak így nyerheti majd el videójáték-föld trónját országában. És azt, hogy minden új gépigényes játék lefuthasson országában. Ez a deli, sokcsatornás herceg volt Radeon Ati a 9600-asok generációjából. Büszke volt teljesítményére, tudta, hogy a legújabb játékok már-már kifognak rajta, de elhatározta, hogy egy élete egy kékhalála megmenti Chip kisasszonyt. Fel is tuningolta magát a maximális fordulatszámon túl és minden sávszélességét latba vetve elindult, hogy új életet leheljen a kis mikro Chipkébe.
Miközben sebesen futtatta magát és meglehetősen túl is melegedett minden felől új alkatrészek, hardver-felségek érkeztek a nagy memóriák országába, hogy megpróbáljanak új életet lehelni a kis processzorba.
Mindhiába. Nem tudták, hogy valójában a gonosz Kékhalál végtelen ciklusába került, és semmi más nem segít rajta, csak ha valaki lejátssza vele azt a gonosz, félelmetes és illegális játékot a földönkívüliekkel.
Amikor Radeon herceg a sok felesleges ingyenes programon, és unalmas szövegszerkesztőn keresztül a pislogó merev lemezek mezejére ért, akkor látta csak mivel áll szemben. Ott hevert annak a bonyolult játékprogramnak az ijesztő kezdő parancsa. Míg záróprogramsorai végén ott volt a kis lefagyott Chipke processzorka.
Ati 9600 videokártya-herceg nekiveselkedett, és minden diódáját megfeszítve elindította magán azt a rém-játékot. Hűtőventilátora süvöltött, már-már füstölögni kezdett, minden nyomtatott áramköre pattogásig feszült, hiszen ezt a kalózjátékot sokkal erősebb és újabb videokártyákra írták!  Érezte, ahogy szakadozva fut rajta a program. Teljesen lelassult, és majdnem megolvadt, de végül minden programsor végigfutott rajta.
Amikor az utolsó képkocka is lezárult benne, a rémjáték belső hibát jelzett önmagában, és azonnal letörlődött Processzorka áramköreiről. Ezzel a gonosz Vírus boszorka átka felszállt a számítógépről
és a memóriák országa felszabadult.
A herceg összeérintette kezdő áramköreit a hercegkisasszonyéval, mire annak mindkét magja újra könnyedén működésnek eredt. Amikor Chipke megpillantotta Ati herceget, azonnal tudta, hogy hosszú-hosszú megabiteken át együtt fognak futni, és így közös erővel minden videójátékot le tudnak majd futtatni, hisz mindenki tudja, hogy a videokártya és a processzor egymás nélkül mit sem ér!!!

Piri Lea
Dr. Tihomir Ostojić Általános Iskola
8/3 osztály