RSS Logo

Nagyon felkészült előadóval volt dolgunk átvenni a tanfolyam menetét. Csak mire érdekes lett volna, vége lett! Sajnos!! – Balog Jerne (számítógépes alapképzés)

 

Piroska és a Cyber Farkas

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

AddThis Social Bookmark Button
Egy történetet mesélek el nektek, amely a hatalmas nagy kerek erdőben esett meg.
Élt ebben az erdőben egy kislány, akit Piroszkának hívták. Nagyon szeretett játszani az ott élő állatokkal. Az állatok is kedvelték Piroszkát, és egyik sem tudott volna ártani neki. Az erdő másik felén élt Piroszka idős nagymamája. Beteges és magányos volt, ezért regisztrált egy társkereső weboldalra. A nickneve Nagyi 80 volt. Múltak a hetek, hónapok és nagyi sok meghívást, e-mail és msn címet kapott. Legjobban egy ordas nicknevű egyénnel tudott chatelni. Sok közös témájuk akadt. Ennek a chat barátnak ordas@hotmail.com volt az e-mail címe. Nagyi már fejből tudta, és szinte naponta írt neki. Egy nap meghívta magához vacsorára, mert szeretett volna végre élőben is találkozni kedves barátjával. Honnan is sejthette nagyi, hogy mennyire rossz társat talált magának. Eközben egy nap azt a hírt kapták Piroszka szülei, hogy nagymama valamilyen agresszív vírust szedett össze, és ágynak esett. Piroszka elhatározta, hogy meglátogatja az erdő túloldalán élő nagyanyját. Előkészítette kiránduló kosarát, rakott bele gyümölcsöt, süteményt és egy doboz teafiltert is. Feltöltötte mobiltelefonját, mert édesanyja a lelkére kötötte, hogy vigye azt is magával. Így ha idegeskedne Piroszka miatt, fel tudja hívni vagy sms-t tud küldeni neki. El is indult Piroszka a hosszú útra. Az erdő tele volt madárdallal és hét ágra sütött a nap. Nagyi hírül vette, hogy unokája meg fogja látogatni, ami most a lehető legrosszabbkor lesz. E-mailt szeretett volna küldeni Piroszkának, hogy nem alkalmas az időpont, de vesztére a gépe vírust kapott, és használhatatlanná vált.
Közben az ordas nicknevű barát is elindult az útra. Ez az ordas egy cyber farkas volt, akit gonosztevő gazdája arra a célra használt, hogy felkutassa és kirabolja az idős nyugdíjasokat. Igen ám, de ez a cyber farkas is vírust kapott, mégpedig a hírhedt trójai vírust, ami azt jelentette, hogy kezelhetetlenné vált, és a saját chipje parancsait követte. Így meghibásodva indult a vadászatra.
Piroszka vesztére összetalálkozott vele az erdőben. Mivel az erdő állatai a barátai voltak, nem gyanakodott, hogy árthat neki ez a lény. Egy ideig együtt sétáltak a napsütötte ösvényen. Az ordas úgy gondolta, hogy Piroszka ínyenc falat lesz a számára. Hiszen megtudta róla, hogy ő a másik áldozat, a nagymama unokája. Mivel egyszerre nem tudott végezni mindkettőjükkel, így időhúzás céljából ravaszul azt ajánlotta a kislánynak, hogy szedjen színes virágokat. Biztosan meg fog neki örülni a beteg nagymama. Piroszka letért az ösvényről és élvezettel gyűjtötte a virágokat. Közben a cyber farkas elosont, és ahogy bádogteste engedte, futott a nagymama házához.
Ott bekopogott az ajtón. A nagyi a videotelefonján látta, hogy ki áll az ajtó előtt. Szinte rögtön felismerte chat partnerét. Izgalmában és türelmetlenségében többször is elvétette a biztonsági rendszer kódját. Végül hosszú percek után sikerült kikódolni a riasztó berendezést, és íme, már ott is állt előtte teljes nagyságában az ordas. Azonban nem volt ideje, hogy köszöntse, mert a cyber farkas már be is kapta. Jó nagy hasüreget alakított ki neki a tervezője, így maradt még hely Piroszka számára. A kislány, mit sem sejtve, közeledett a kis erdei lak felé. Kicsit furcsának találta, tárva-nyitva áll minden. A ravasz cyber farkas már várt rá. Belebújt a nagyi ruhájába, tett az arcára egy rakás púdert, hogy eltüntesse robot kinézetét. Tőle telhető leglágyabb hangján köszöntötte Piroszkát. A kislány azonban gyanút fogott. Valahogy túl élettelennek és robotszerűnek tűnt neki a nagyi. Meg is kérdezte, mért olyan nagyok a fülei.
Hogy jobban halhassalak – jött a ravasz válasz.
Piroszka a szemeit is furcsának és nagynak találta. Erre az ordas azt felelte, azért van ez így, hogy jobban láthassa az unokáját. Ekkor azonban már Piroszka megpróbálta titokban felhívni mobilján az édesanyját. Az időközben bekövetkezett áramszünet miatt eltűnt a térerő a telefonról. Szinte kétségbeesve próbálta húzni az időt, és megkérdezte, hogy miért olyan nagy a cyber farkas szája.
Azért hogy jobban bekaphassalak!
Ezzel ham, lenyelte Piroszkát is.
A kiadós lakoma után, készenléti állapotra kapcsolta magát. Ki tudja meddig maradt volna minden így. Meddig maradtak volna levegő nélkül, a cyber farkas gyomrában az áldozatok. Szerencséjükre, arra jött a számítógépszakértő, akit még a szerencsétlen nagyi hívott ki a gépéhez. Meglepődött a nyitott ajtó és az üres ház láttán. Észrevette a készenléti állapotban levő cyber farkast, és kezdte sejteni, hogy mi történt. Kulcsával kinyitotta az ordas hasát, kiengedte belőle a félájult nagyit és Piroskát. Ezután kiirtotta a meghibásodott chipekben levő vírusokat és kémprogramokat. Újra telepítette a szoftvert, és így egy egészen új cyber farkas született. Arra programozta be, hogy segítsen a nagyinak a házimunkák elvégzésében. A nagymama pedig megfogadta, hogy többé nem fog interneten ismerkedni, chatelni, és főként nem kér személyes találkozót.
Ettől kezdve újra a régi, megszokott életét élte. Igaz, egy kicsit magányos volt, de legalább nyugalma és biztonsága megmaradt.
Itt a vége, fuss el véle!

Bognár Szabolcs 8. osztály
Kis Ferenc Általános Iskola
Oromhegyes