RSS Logo

Számomra megfelelő maga a központ és az előadások is. – Kiss László (Angol nyelvképzés)

 

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

AddThis Social Bookmark Button
Egyszer volt, hol nem volt, Hetedhét országon is túl, volt egyszer egy nagy kerek erdő. Ennek az erdőnek a közepén volt egy szerény kis házikó, ahol Piroska élt édesanyjával. Sokszor unatkozott, mert nem voltak a szomszédban gyerekek, akikkel Piroska eljátszadozhatott volna. Ezért édesanyja meglepte őt születésnapjára egy számítógéppel. Attól a naptól kezdve a kislány minden szabad idejét a gép előtt töltötte. A kis ház tetején ott virított az internet antenna, melyre a kismadarak gyakran rászálltak.
Egy nyári reggelen Piroska arra lett figyelmes, hogy levele érkezett az interneten. Hát, kedves nagymamája írt, hogy tegnap nagyon megbetegedett. Alig volt ereje odaülni a gép elé, hogy üzenjen kis unokájának. Annak viszont nagyon örült, hogy Piroska rábeszélte arra, hogy ő is vegyen számítógépet a félretett nyugdíján. Így bármikor el tudják érni egymást.
Piroska azt írta vissza a nagymamának, hogy délután egykor elmegy hozzá. Addig édesanyja megfőz, és süt finom kalácsot. Az anyuka csomagolt az ennivalóból a nagymamának is, bele tette a kislány kosarába, aki időben útra is kelt. Édesanyja ráparancsolt, hogy le ne térjen a megszokott útról, mert gonosz farkas ott szokott ólálkodni az erdőben. Igen ám, de arra ő sem gondolt, hogy a farkasnak is volt már számítógépe! Sőt, úgy értett hozzá, hogy feltörte Piroska kódját. Elolvasta a levelét, amelyből megtudta, hogy a kislány egyedül fog menni az erdőbe. Ki is leste őt, de Piroska útközben eljátszadozott a madarakkal, lepkékkel, mókusokkal. A farkasnak nem sikerült elfognia. Elhatározta, hogy előresiet, és majd a nagymamánál ejti zsákmányul.
A farkas hamar odaért a nagymamához. Ő éppen chatelt Micu nénivel az egészségről, amikor kopogtak az ajtón. Felkelt a géptől, hogy beengedje a látogatóját. Ő Piroskára számított. Akkor lepődött meg igazán, amikor az ajtó előtt egy nagy, ordas farkast látott. Az ijedtségtől meg sem tudott szólalni, de nem is volt ideje, mert a farkas annyit mondott:
- Hamm! – és már be is kapta a nagymamát. Bement a házba, kinyitotta a szekrényajtót, és elővett egy hálóruhát, hálósapkát. Magára vette. Az íróasztalon a billentyűzet mellett meglátta a szemüvegét, azt is felvette. Ezután belefeküdt az ágyába, és várta Piroskát. Várt, mint Micu néni, aki csodálkozott, hogy a nagymama miért nem folytatja vele a chatelést.
Néhány perc múlva kopogtak az ajtón. Az álnagymama tudta, ez csak Piroska lehet. Kiszólt neki mélyhangon:
- Gyere be, kisunokám, itt fekszem az ágyban. Piroska bement, letette kiskosarát az asztalra, odatett egy széket az ágy mellé, ráült és nagy csodálkozva megkérdezte:
- Szegény nagymama, te ilyen beteg vagy? Rád sem ismerek! Miért lett ilyen nagy a füled?
- Azért kisunokám, hogy jobban halljam csengő hangodat! – mondta a farkas!
- De nagymama, nagymama, miért olyan nagyok a szemeid? – kíváncsiskodott Piroska.
- Azért kislányom, hogy lássam milyen szép vagy – válaszolt a farkas.
- És az orrod, miért olyan nagy? – ismét kérdezte!
- Így jobban érzem a finom leves és kolbász illatát.
- A szád miért olyan nagy? – kérdezte.
- Azért, kisunokám, hogy könnyebben bekaphassalak. Hamm! – már tátotta a száját. Csakhogy Piroska felugrott a székről, de a farkas nekiugrott. Dulakodás közben véletlenül megnyomták a számítógéptetején lévő kamera gombját, amely mindent rögzített. Néhány másodperc alatt mindenki láthatta a küzdelmet Piroska és a farkas között a világhálón keresztül. Sajnos a farkasnak sikerült rabul ejtenie a kislányt. Se perc alatt egyben bekapta! Micu néni volt az egyetlen, aki tudta kinél garázdálkodott a farkas. Hamar elővette jegyzetfüzetét, előkereste a vadász e-mailjét. Sürgősen levelet írt neki, melyben arra kérte, hogy mentse meg a két áldozatot. A vadász éppen ebéd utáni pihenőjét élvezte, amikor a számítógépe elkezdett csipogni, ami a sürgős üzenetet jelezte. Miután elolvasta, magához vette a puskáját, nagykését és elrohant nagymama házához. Időközben a farkas teli hassal lefeküdt aludni. Észre sem vette, amikor odaért a vadász. Így könnyű dolga volt neki. Felvágta a farkas hasát, ahonnan előlépett nagymama és Piroska.
- Az utolsó percekben mentett meg bennünket, már alig kaptunk levegőt! – mondták.
- Mindezt kedves barátnőjének köszönhetik, mert ő értesített engemet. Hála a számítógépnek, minden időben kiderült – mondta a vadász.
A farkas hasát, amíg aludt, telerakták sok kaviccsal, meg kővel. Jól megsózták, és egy nagytűvel összevarrták. Beesteledett, és amikor felkelt, nagyon szomjasnak érezte magát. Kiment a fúrott kútra inni. Ám amikor a vödörért hajolt, a kaviccsal teli, nehéz hasa belerántotta a kútba és belefulladt.
Piroska tudta, hogy anyukája már nagyon aggódik érte, ezért írt neki üzenetet, amely hamar meg is érkezett hozzá. Ezután Piroska, a nagymama és a vadász bácsi a megmenekülés örömére, táncra perdültek. Még most is táncolnak, ha el nem fáradtak. A modern technikai gépnek köszönhetően ez lett a vége, fuss el véle.

Dávid Henrietta  6. osztály
Kis Ferenc Általános Iskola
Oromhegyes