RSS Logo

Az Archimedes Oktatóközpontot csak dicsérni tudom. Ha lehetne mindenkinek ezt ajánlanám. - Kállai Márk (Angol nyelvképzés)

 

Programocska és a hét informatikus

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

AddThis Social Bookmark Button
Egyszer régen, nagyon régen, a Számítógépek völgyében, a Processzor hegyen túl, ahol a három cd-rom túr, élt, éldegélt egy leányka.

A leánykát Programocskának hívták. Programocska mindennap sürgött – forgott a számítógépek között, és takarított. Letörölte róluk a port, megtisztította a billentyűzeteket és a monitorokat. Azonban a leánykának volt egy mostohája, aki nagyon szép volt, de a lelke gonosz, azért is hívták Webkirálynőnek. A mostohának az volt a szokása, hogy megkérdezte a varázskomputerétől, hogy ki a legszebb a világon. A gép mindig azt felelte:
- Szép vagy királynőm, szép, de Programocska százszor szebb nálad!
Erre a királynő feldühödött, és meg akarta ölni a lányt. Ezért felbérelt egy vírusirtót, aki lelövi Programocskát, és megszerzi tőle az örök szépség chipjét. Progi elment a mezőre virágokat szedni, és közben hallgatta az MP3 lejátszóját. A vírusvadász már egy fa mögül készült a lövésre, de mégsem tudta megtenni, mert Progika olyan szép volt, hogy nem volt képes lelőni őt. Ezért így szólt:
- Programocska, menj el innen gyorsan, fuss, amerre látsz, mert a mostohád, a királynő meg akar öletni! Fuss, fuss, menekülj!
A leány ijedtében befutott a Google-erdőbe és csak szaladt, szaladt és sírt. Egy tisztáson megállt, és szunyókált. Másnap reggel körülnézett az erdőben. Egyszer egy kis kunyhót pillantott meg. Benyitott, és hirtelen hét furcsa törpét vett észre, akik épp reggeliztek. Először egy kicsit megijedtek, hogy embert látnak, de aztán megkérdezte az egyik tőle:
- Ki vagy te, és honnan jöttél?
- Én Programocska vagyok – szólt szelíden -, és azért vagyok itt, mert menekülnöm kell, mivel a mostohám, a királynő meg akar öletni!
Erre mindannyian megszeppentek, de aztán bátran szóltak újdonsült barátjuknak:
- Majd mi megvédünk téged bárkitől és bármitől! Itt maradhatsz velünk, ameddig csak akarsz! Ó, milyen udvariatlanok vagyunk, még be sem mutatkoztunk! Mi vagyunk a törpeinformatikusok, és minden délután megyünk oktatni a miniinformatikusokat!
Attól a naptól kezdve Progi itt takarítgatott, itt éldegélt. Nagyon megszerette kis barátait, mindennap segítkezett nekik a számítógépek takarításában, főzött, mosott rájuk, és hamar megszokta ezt a környezetet. Ám ezt az ő mostohája hamar megtudta és tervet szőtt ki. Küldött neki egy hamis e-mailt, hogy félrevezesse Progit. Az e-mailben ez állt:

Szia Programocska! Én vagyok a te régi barátod, Net gróf. Azért írok, mert szeretnék veled találkozni
és beszélgetni. Legyél az Exel-barlangnál ma 16 órakor. Remélem eljössz!
Üdv neked! Neti

A leány ezt örömmel olvasta el, és már ö is szeretett volna találkozni a gróffal. Az óra megütötte a négyet. Progi elindult a barlang felé, nem szólva informatikus barátainak. Közben a királynő várta a lányt, grófnak öltözött ruhában, hogy végre megszerezhesse a chipet. Programka hamar odaért a barlanghoz, és jókat beszélgetett Net-gróffal. Egyszer aztán szól a királyné:
- Prog, nekem mostmár mennem kell, de nem mehetek ajándék nélkül. Hoztam neked egy szép nyakláncot. Kérlek, fogadd el ezt a csekélységet. Viszlát!
Programocskának nagyon tetszett a nyaklánc, mert csillogott-villogott, ha rásütött a nap, és rögtön a nyakába tette.
- Köszönöm, gróf, nagyon gyönyörű. Jót beszélgettünk, szervusz! –azzal elbúcsúztak egymástól. Addig a királynő elbújt egy fa mögé, és kacagva várta mi fog történni. A lány elindult, de egyszer csak a nyaklánc fojtogatni kezdte. Progi a földre borult, és eszméletét vesztette. A gonosz királyné megszerezte a chipet, és elment kastélyába. Programocska a földön feküdt, és meg sem moccant. Épp arra vadászott Chatország hercege, és meglátta, hogy Progi a földön fekszik. A szépség chip elvesztésével is Progi még mindig ugyanolyan gyönyörű maradt, mint eddig volt. Persze a herceg sem tudott ellenállni Programka szépségének, így elvitte a törpék kunyhójába. A törpék nagyon szomorúak lettek, és közösen a herceggel, gyászolták a lányt, mert azt hitték, hogy meghalt. A herceg egy kis életchipet adott a kezébe, és újra zokogott. Akkor Programocska egy pillanat alatt felébredt, és csodálkozott:
- Hol vagyok? Mit történt velem?
Az informatikusok elmondták az egész történetet. Nagy öröm lett, hogy Programocska mégsem halt meg. A herceggel napokon belül megszerették egymást, és csaptak is egy nagy, boldog, számítógépes, virtuális esküvőt, amin a törpék is bort ittak és repültek a kalapok a magasban. Így kilencen boldogan éltek a Kompikastélyban, amíg meg nem haltak.


Ám a királyné is megbűnhődött a tettéért, mivel az elvett chip csak is Proginak lett telepítve, és ettől a gonosz úgy megöregedett, megcsúfosodott, hogy még a robotmókusok is elszaladtak előle. Itt a vége, fuss el a Google-erdőbe, és nézd meg az informatikusok kunyhóját véle!

Bús Réka
6.osztály
Kis Ferenc Ált. Isk.
Oromhegyes